«Πικρό» καφέ θα πίνουν από τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές, καθώς εκπρόσωποι του κλάδου προαναγγέλλουν ανατιμήσεις 15%-20%, λόγω της μειωμένης παραγωγής από το Βιετνάμ, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιάγκογλου, «η ανακοίνωση του Βιετνάμ ότι η φετινή της εσοδεία θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 5 εκατομμύρια σάκους δημιούργησε αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και οδήγησε και σε ανατιμήσεις». Ο ίδιος σημείωσε ότι ναι μεν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι υπαρκτό, ωστόσο αποτελεί και μια πολύ καλή δικαιολογία των παραγωγών ώστε να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους για να έχουν λόγο καλλιεργούν τον καφέ και να μη στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.
Η χρηματιστηριακή τιμή της ποικιλίας Ρομπούστα από τα 2.700 δολάρια ο τόνος τον Ιανουάριο του 2024 εκτινάχθηκε στα 4.546 δολάρια στις 25 Απριλίου για να υποχωρήσει τον Μάιο λίγο κάτω από τα 3.500 δολάρια. Ωστόσο τον Ιούλιο κατέγραψε νέο ρεκόρ στα 4.634 δολάρια κι έκτοτε διαπραγματεύεται σταθερά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου πάνω από τα 4.300 δολάρια. Αντίστοιχα, η ποικιλία Αράμπικα από τα 163 σεντς η λίμπρα τον Φεβρουάριο του 2024 εκτινάχθηκε στα 246,85 σεντς τον Απρίλιο, στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία για να επανέλθει τον Ιούλιο στα 249,1 σεντς ανά λίμπρα, ενώ χθες η τιμή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινήθηκε στα 244 σεντς.
«Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε κατά περίπου 40% ακριβότερα την ποικιλία Arabica και κατά 65% την Robusta», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Γιάγκογλου, προσθέτοντας ότι ο κλάδος ανέμενε αποκλιμάκωση των τιμών από το Πάσχα και μετά. «Δυστυχώς διαψευστήκαμε και είμαστε τώρα προ των πυλών στο να προβούμε σε πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στο προσεχές διάστημα, αν δεν εξορθολογιστεί η κατάσταση», εξηγεί.
Στη λιανική
Αυτή τη στιγμή, ο ελληνικός καφές πωλείται στα καφεκοπτεία στα 20-21 ευρώ το κιλό, ο στιγμιαίος καφές στα 45-50 ευρώ, ο αλεσμένος εσπρέσο στα 30-40 ευρώ και ο εσπρέσο σε κάψουλα -που είναι μια κατηγορία που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη στην ελληνική αγορά- αγγίζει τα 75-80 ευρώ το κιλό.
Αντίστοιχες εκτιμάται ότι θα είναι οι αυξήσεις και στα σούπερ μάρκετ. Ο εσπρέσο σε κάψουλες (συσκευασία 10 τεμαχίων) από τα 5 ευρώ που πωλείται τώρα θα σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ, ο αλεσμένος εσπρέσο (συσκευασία 250 γραμμαρίων) από τα 5,98 ευρώ θα αγγίξει τα 7,18 ευρώ, ενώ ο ελληνικός καφές (συσκευασία 194 γραμμαρίων) από τα 3,94 μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4,73 ευρώ. Αντίστοιχα, ο στιγμιαίος καφές (200 γραμμ.) από τα 8,48 ευρώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί η ήδη πιεσμένη κατανάλωση, η οποία σε ποσοστό 70% γίνεται εντός σπιτιού και 30% εκτός. Μάλιστα, θα περιοριστούν και οι όγκοι πωλήσεων καφέ, καθώς σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η κατανάλωση υποχωρεί κατά 1% κάθε φορά που οι τιμές αυξάνονται κατά 10%.
Σε νέες αυξήσεις όμως, μετά την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, θα προχωρήσουν και τα καταστήματα εστίασης σημειώνοντας ότι εφόσον ανατιμηθεί η πρώτη ύλη, θα αναγκαστούν και οι ίδιοι να μετακυλήσουν τις όποιες αυξήσεις στους καταναλωτές. «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα αποφασίσουμε. Αν όντως οι αυξήσεις είναι της τάξεως του 20%, θα πρέπει να αυξήσουμε κι εμείς τις τιμές από 10%-20%», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ιδιοκτήτης καφετέριας. Ενδεικτικά, ο σερβιριζόμενος εσπρέσο από τα 3,3 ευρώ θα ανέλθει στα 3,6-4 ευρώ, ο φρέντο εσπρέσο από τα 3,6 ευρώ θα αγγίξει τα 4,2-4,5 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο από τα 3,8 ευρώ θα διατίθεται στην τιμή των 4,2-4,6 ευρώ.
Πηγή: EleftherosTypos.gr