Παρασκευή και 13: Για ποιο λόγο θεωρείται γρουσούζικη, 10 facts που δεν ήξερες

Pixabay

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σήμερα, από την πρώτη στιγμή που θα ξεμυτίσετε από το σπίτι, αφού ξημέρωσε Παρασκευή και 13, μία από τις πιο γρουσούζικες ημέρες του χρόνου.

Φυσικά για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη σε σχέση με την καθημερινότητά τους, κάτι που κάνει εύλογο το ερώτημα: Γιατί τόσος «ντόρος» για την Παρασκευή και 13;

Λοιπόν, φαίνεται πως έχει να κάνει περισσότερο με την παράδοση και τη δεισιδαιμονία, παρά με κάποια ρεαλιστική ανησυχία.

Παρασκευή και 13: Πώς καθιερώθηκε

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου.

Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η Τρίτη και 13.

Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά κακότυχος. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία «Παρασκευή και 13» έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:

  • Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.
  • Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ μία Παρασκευή

10 facts για την πιο γρουσούζικη ημέρα

  1. Ο παράλογος φόβος για την Παρασκευή και 13 είναι καταχωρημένος στην κλινική βιβλιογραφία ως φοβία, με το εξωφρενικό όνομα παρασκευοδεκατριοφοβία (οι θεωρητικοί των αγχωδών διαταραχών λατρεύουν να δίνουν ονόματα σε φοβίες).
  2. Ο μεγάλος σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ, γεννήθηκε μία Παρασκευή και 13.
  3. Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν πως λόγω της κοινωνικής διασποράς του εθίμου, η παραπάνω φοβία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, κάτι που αποτυπώνεται στα μειωμένα έσοδα των αεροπορικών και άλλων υπηρεσιών εκείνη την ημέρα.
  4. Και για τους παραπάνω πάσχοντες, τα άσχημα νέα είναι πως μπορούν να υπάρχουν μέχρι και τρεις Παρασκευές της 13ης ανά ημερολογιακό έτος, αλλά ποτέ παραπάνω.
  5. Για αυτό φταίει κατά κάποιον τρόπο η Κυριακή, καθώς για να έχει ένας μήνας μία Παρασκευή και 13, ο μήνας πρέπει να ξεκινά τη μέρα της «Αναπαύσεως».
  6. Η τρέλα με τις αριθμητικές συμπτώσεις δεν σταματά εκεί. Κάθε μη δίσεκτο έτος που ξεκινά ημέρα Πέμπτη, ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος και ο Νοέμβριος θα περιέχουν από μία Παρασκευή και 13.
  7. Δεν την φοβούνται και όλοι. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, οι πιο προκατειλημμένοι φοβούνται την Παρασκευή και 17, όχι την 13η.
  8. Το κινηματογραφικό franchise που ξεκίνησε με το φιλμ «Παρασκευή και 13» του 1980, είναι μία από τις πιο επικερδείς σειρές του Χόλιγουντ.
  9. Κάποιοι όχι μόνο δεν επηρεάζονται από τη γρουσουζιά της, αλλά την εκμεταλλεύονται για να φέρουν θετικές αλλαγές. Χαρακτηριστικά, η Φινλανδία από το 1995 την έχει ορίσει Εθνική Ημέρα Ατυχημάτων, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την οδηγική, σχολική και οικιακή ασφάλεια.
  10. Ίσως να έχει ακόμα μία ευκαιρία να καθιερωθεί ως πραγματικά γρουσούζικη το 2029. Εκείνη τη χρονιά, ο αστεροειδής Άποφις 99942 αναμένεται να περάσει σχετικά πολύ κοντά στη Γη την παρασκευή και 13. Οι εκτιμήσεις των αστρονόμων δεν εγείρουν λόγο ανησυχίας, αλλά μένει να δούμε αν εκείνη η Παρασκευή θα τιμήσει το όνομά της.

Πηγή: reader.gr

Προηγούμενο άρθροΤζόκερ 12/09/2024: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10.400.000 ευρώ
Επόμενο άρθροΠολάκης κατά Κασσελάκη: «Λάθος που τον στήριξα, αρχηγός χωρίς ομάδα είναι μηδέν»