Μέχρι και πριν από 8 μέρες, η πανώλη για τα αιγοπρόβατα δεν είχε αγγίξει την χώρα. Η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες όπου δεν είχε εμφανιστεί η νόσος που οδηγεί στο θάνατο ολόκληρα κοπάδια . Την περασμένη Πέμπτη 11 Ιουλίου έρχεται η πρώτη ενημέρωση από τις αρχές πως μονάδα 246 αιγοπροβάτων στο Καστράκι Μετεώρων είναι το πρώτο κρούσμα της πανώλης στην Ελλάδα. Αυτή και μόνο η είδηση προκαλεί ανησυχία στις αρχές .
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο εφαρμόζονται ζώνες επιτήρησης και ελέγχου τριών και 10 χιλιομέτρων , στις οποίες οι ειδικοί λαμβάνουν δείγματα για να δουν αν υπάρχει εξάπλωση και σε άλλες μονάδες . Παρά τα μέτρα όμως, σχεδόν 9 μέρες μετά έχουμε άλλες δυο κοντινές μονάδες που προσβλήθηκαν και άλλη μια που επίσης εντοπίστηκε και αυτή στην Καλαμπάκα , τα ζώα της οποίας θα θανατωθούν σήμερα . Άρα σε 9 μέρες είχαμε 4 κρούσματα , δηλαδή 4 μονάδες που είχαν προσβληθεί στην ίδια περιοχή .
Γιατί το κρούσμα στο Δομένικο αλλάζει το μέγεθος του προβλήματος
Όσο τα κρούσματα ήταν στην ίδια περιοχή η κατάσταση φαινόταν να ελέγχεται από τις κτηνιατρικές αρχές, καθώς ο ιός δεν είχε ξεπεράσει τα σύνορα του δήμου Μετεώρων . Χθες όμως η κατάσταση αυτή άλλαξε, καθώς άλλο ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στο Δομένικο Ελασσόνας , σε μια στάνη που αριθμεί 320 πρόβατα τα οποία θα οδηγηθούν στην θανάτωση και στην ταφή, όπως προβλέπει η διαδικασία .
Το κρούσμα στο Δομένικο έβαλε εκ νέου τις αρχές σε συναγερμό καθώς το μέγεθος της αντιμετώπισης του προβλήματος μεγάλωσε . Η ιός εξαπλώθηκε και σε άλλη γεωγραφική περιοχή, στην Ελασσόνα αυτή την φορά . Αρκεί κανείς να ρωτήσει κάποιον ειδικό, τι σημαίνει κτηνοτροφικά η Ελασσόνα για να καταλάβει πως το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο.
Η Ελασσόνα μαζί με την Μακεδονία είναι οι δυο μεγαλύτερες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρες , που παράγουν το περισσότερο ποιοτικό γάλα και κρέας. Στην περιοχή υπάρχουν 460 κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες λόγω τους κρούσματος που εντοπίστηκε κινδυνέουν να προσβληθούν. Η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη. Αν η μονάδα προσβληθεί όλα τα ζώα οδηγούνται στο θάνατο. Αν δεν προσβληθεί πολύ δύσκολα, λόγω αυτής της κατάστασης, οι τυροκομικές επιχειρήσεις θα πάρουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους. Αυτό βιώνουν σήμερα, 9 μέρες μετά οι κτηνοτρόφοι των Μετεώρων.
Άρα μπορεί να μην προσβάλλει η νόσος τον άνθρωπο και προφανώς δεν υπάρχει υγειονομικό ζήτημα , αλλά για τον κτηνοτροφικό τομέα είναι η απόλυτη καταστροφή. Μια καταστροφή που στον Θεσσαλικό κάμπο έρχεται να προστεθεί σε αυτή που προκάλεσε ο Daniel, αφανίζοντας πολλά κοπάδια στην Θεσσαλία.
Τα προϊόντα που επηρεάζονται είναι σίγουρα η φέτα, αλλά και όσα γαλακτοκομικά παρασκευάζονται με πρόβειο γάλα. Λιγότερο γάλα , σημαίνει λιγότερη παραγωγή φέτας, την ώρα που πολλοί διεθνείς… καλοθελητές καραδοκούν να «σπάσουν» την ΠΟΠ πιστοποίηση.
«Διαπίστωσα αρχικά ότι κάποια πρόβατα είχαν πυρετό. Φώναξα κτηνίατρο, ξεκινήσαμε αντιβίωση. Μας είπαν αρχικά για καταρροϊκό πυρετό. Το πρόβλημα συνεχίστηκε ώσπου εν τέλει διαπιστώθηκε ότι ήταν πανώλη», λέει στο protothema.gr ο κ. Γιώργος Τσικούρας, κτηνοτρόφος από το Δομένικο Ελασσόνας, η μονάδα του οποίου χτυπήθηκε από την πανώλη. Τώρα, περίπου 400 ζώα θα οδηγηθούν σε θανάτωση. Για τον ίδιο, που με δυσκολία συγκρατεί τα δάκρυά του, αυτό είναι απόλυτη καταστροφή. Χάνει τα ζώα του, το καθημερινό του εισόδημα, και αναρωτιέται «τι δουλειά θα κάνω;»
Ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν στην Ελασσόνα
Και στην περίπτωση της Ελασσόνας εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα με την Καλαμπάκα:
1) Ζώνη Προστασίας 3 χλμ: Αμούρι, Δομένικο, Πραιτώρι, Μαγούλα
2) Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ: Κεφαλόβρυσο, Αγιονέρι, Παλαιόκαστρο, Ευαγγελισμός, Συκιά, Βερδικούσια, Αμπέλια, Παλιάμπελα, Βλαχογιάννι, Στεφανόβουνο, Αετοράχη, Γαλανόβρυση, Λέυκη, Μεσοχώρι, Καλύβια Ανάληψης, Παλιασκιά. Αυτές είναι οι περιοχές επιτήρησης. Η εξάπλωση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε καμία περίπτωση καθώς η περιοχή της Ελασσόνας συνορεύει με άλλη μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή , τα Γρεβενά .
Σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωστας Τσιάρας, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο θα μετάσχουν ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, οΓενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Γιώργος Στρατάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα επισκεφθούν τη Λάρισα όπου θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα
Πως «τρύπωσε» στην Ελλάδα η πανώλη
Από την πρώτη στιγμή οι αρχές προσπάθησαν να βρουν την διαδρομή που ακολούθησαν από τον Έβρο τα άρρωστα ζώα τα οποία μόλυναν ολόκληρες μονάδες.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία τα επίμαχα ζώα ήρθαν από την Τουρκία και οδηγήθηκαν σε μονάδα του Ν. Τρικάλων η οποία τα διέθεσε σε κτηνοτρόφους. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αποκάλυψε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτας «Έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς χαρτιά», σημείωσε με νόημα .
Ο Περιφερειρχης Θεσσαλίας ζήτησε από το υπουργείο να κηρύξει την Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , ώστε με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουν γρηγορότερα και απλούστερα οι διαδικασίες.
Πηγή: protothema.gr