Η «Ώρα της Γης 2023» είναι σήμερα, Σάββατο 25 Μαρτίου, καθώς στις 20:30 και για μία ώρα ακριβώς, αξιοθέατα, σημαντικά μνημεία, φορείς αλλά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα.
Η «Ώρα της Γης» είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF που ξεκίνησε με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη.
Πολίτες σε περισσότερες από 190 χώρες θα μετατρέψουν αυτά τα 60 λεπτά σε εκατομμύρια ώρες δράσης και ευαισθητοποίησης και θα στρέψουν τους παγκόσμιους προβολείς στον διπλό κίνδυνο της απώλειας της φύσης και της κλιματικής αλλαγής.
Η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία της 15ης Διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15), που επετεύχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.
Το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως τα είδη έχουν μειωθεί κατά 69% από το 1970 μέχρι σήμερα. Η κλιματική κρίση έχει πάψει να είναι σενάριο στα χαρτιά και έχει γίνει καθημερινότητά μας με αμέτρητες και απρόβλεπτες συνέπειες.
Αν θέλουμε να γυρίσουμε τον διακόπτη, δεν αρκεί να προστατέψουμε όση φύση μας έχει απομείνει ζωντανή. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποκαταστήσουμε όσα η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει και να γιατρέψουμε τις πληγές. Έχει έρθει η ώρα να δώσουμε ξανά ζωή στη φύση.
Μνημεία και εμβληματικά οικοδομήματα μεγάλων πόλεων «κατεβάζουν διακόπτη» όπως η Ακρόπολη και η Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, το Κολοσσαίο της Ρώμης.
Επίσης ο Πύργος του Άιφελ και το Πάνθεον στο Παρίσι, η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, τo Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης, η Γέφυρα του Πύργου.
Αναλόγως το Βρετανικό Κοινοβούλιο και το London Eye στο Λονδίνο, το κτήριο του Κοινοβουλίου της Βουδαπέστης, τα κτήρια του Κρεμλίνου στη Μόσχα, οι Μεγάλες Πυραμίδες της Αιγύπτου, το Azrieli Center του Τελ – Αβίβ, ο σιδηροδρομικός σταθμός του Chhatrapati Shivaji Terminus στο Μουμπάι της Ινδίας, το ξενοδοχείο Marina Bay Sands στη Σινγκαπούρη κ.ά.
Το κίνημα «Η Ώρα της Γης;» ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2007 από το WWF Αυστραλίας, με πάνω από 2.2 εκατομμύρια άτομα και 2.000 επιχειρήσεις να σβήνουν τα φώτα τους.
Πηγή: newsit.gr