Λάρισα-Απόκριες 2024: Αναβιώνουν έθιμα, ανάβουν φωτιές στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης – Το πρόγραμμα

Αναβιώνουν έθιμα, ανάβουν φωτιές στο κέντρο και τις γειτονιές της Λάρισας για τις Απόκριες – «Στόχος μας μια πόλη εξωστρεφής, με συμμετοχή όλων των δημιουργικών δυνάμεων», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

Ευρύ κάλεσμα σε δημότες, αλλά και επισκέπτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τη φετινή Αποκριά στη Λάρισα απευθύνει η Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της πόλης να ανέβει βαθμίδα στην εξωστρέφεια. «Εργαζόμαστε συστηματικά και οργανωμένα προς έναν κοινό στόχο: να δημιουργήσουμε μια πόλη εξωστρεφή, μια πόλη που επενδύει στην πλούσια Ιστορία της, στον Πολιτισμό, αλλά και στον σύγχρονο τρόπο ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

«Σχεδιάζουμε δομές, λειτουργίες και δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της Λάρισας ως τουριστικού προορισμού όλον τον χρόνο. Ήδη, όπως έχουμε πει, σχεδιάζουμε το μεγαλύτερο Φεστιβάλ καφέ, σε πανελλαδικό επίπεδο. Φέτος, η πόλη μας ανοίγει τις πύλες της στους επισκέπτες για τις Απόκριες, με μια σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία και συνέργεια με τους φορείς και τους συλλόγους στο κέντρο, αλλά και τις συνοικίες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα γιορτής, στην οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, δημότες και επισκέπτες. Θέλουμε να εμπνεύσουμε με αυτή τη συνένωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, για την ανάπτυξη και την ευημερία της Λάρισας και καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν, να συμμετέχουν στις εορταστικές μας εκδηλώσεις για τη φετινή Αποκριά», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ.Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Αναβιώνουμε έθιμα και παραδόσεις

Για μια μεγάλη γιορτή, που δεν θα είναι στατική και μεμονωμένη στο κέντρο, αλλά θα αφορά σε όλη την πόλη έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμάς Ρετσιάνης. «Είναι μια γιορτή με συνεχή ροή, με μουσικές και μουσικοχορευτικά σχήματα που θα μετακινούνται από ένα σημείο στο άλλο, στο κέντρο, αλλά και από γειτονιά σε γειτονιά, με αναβίωση εθίμων, με δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Αυτή είναι και η μαγεία της παράδοσής μας, να μένει ίδια, αλλά και διαφορετική στο πέρασμα του χρόνου», τόνισε ο κ.Ρετσιάνης. Τονίζεται ότι για πρώτη φορά συμμετέχει στις μουσικές εκδηλώσεις και η παραδοσιακή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Εξωστρέφεια και προβολή

Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της τουριστικής προβολής της Λάρισας έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ.Φώτης Τζατζάκης. «Οι φετινές εκδηλώσεις για την Αποκριά στη Λάρισα είναι διαφορετικές, εμπλουτισμένες, με δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν. Πιστεύουμε στις δυνατότητες της πόλης μας, υποστηρίζουμε μια σειρά δράσεων, που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο την ένταξη της Λάρισας στον τουριστικό χάρτη και τον χάρτη επισκεψιμότητας στη θέση που της αξίζει. Θέλουμε οι άνθρωποι που μας επισκέπτονται, όταν επιστρέφουν στον τόπο τους, να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Λάρισας», σημείωσε ο κ.Τζατζάκης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Να σημειωθεί ότι η αρχή των εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται την ερχόμενη  Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη), 7 Μαρτίου, με μια μεγάλη συναυλία και δρώμενο από τον Γιάννη Ζουγανέλη, στην Κεντρική πλατεία, με παραδοσιακή μουσική, εδέσματα και κρασί.

Οι εκδηλώσεις για τις φετινές Αποκριές στη Λάρισα θα συνεχιστούν την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, το μεσημέρι, με σημείο εκκίνησης την Αυλή του Μύλου, όπου μουσικά σχήματα, μαζί με Συλλόγους θα παρουσιάσουν αποκριάτικα έθιμα, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, «μπουλούκι» καρναβαλιστών, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, θα περιφέρεται στο κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (16 Μαρτίου), στην Κεντρική Πλατεία καρναβαλιστές θα αναβιώσουν το «γαϊτανάκι» υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών, ενώ το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν οι «φωτιές», έθιμο το οποίο θα αναβιώσει τόσο στο κέντρο της πόλης (πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο και πλατεία Ταχυδρομείου) όσο και σε συνοικίες (Πάρκο Χατζηχαλάρ, πλατεία Μαρίνου Αντύπα στο Αβέρωφ, στον Άγιο Θωμά, θα υπάρχουν δράσεις και στη συνοικία της Φιλιππούπολης) με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων.

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν τα παραδοσιακά εδέσματα (φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά), ενώ θα γίνει και το πέταγμα του αετού, συνοδεία λαϊκής-παραδοσιακής ορχήστρας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη φετινή Αποκριά στη Λάρισα συμμετέχουν το Λαογραφικό Μουσείο, με αναβίωση παραδοσιακών αποκριάτικων εθίμων της περιοχής, και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας με ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό.

Προηγούμενο άρθροΠάτρα: Μεθυσμένη οδηγός προκάλεσε τροχαίο και έβγαλε τις πινακίδες κυκλοφορίας για να κρύψει τα ίχνη της
Επόμενο άρθροΛαρισαίοι που «έφυγαν» από τη ζωή