Φίδια: Σε ποιο νομό καταγράφονται τα περισσότερα δαγκώματα – Τι γίνεται με τα αντίδοτα

Φώτο αρχείου

Πόσες δόσεις αντιοφικού ορού (αντίδοτο) υπάρχουν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του δαγκώματος από φίδι, πότε θα έρθουν νέες παρτίδες. Ποια περιοχή της Ελλάδας κατέχει το ρεκόρ στα δαγκώματα φιδιού.

Δικαιολογημένη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την ανησυχία που επικρατεί με τη συχνή εμφάνιση φιδιών την τελευταία εβδομάδα, σε αστικές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η χώρα μας έχει επάρκεια αντιοφικών ορών, οι οποίοι αποτελούν αντίδοτα για το δηλητήριο του φιδιού.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 διαθέσιμες δόσεις αντιοφικού ορού από πέρυσι και είναι διαθέσιμες για άμεση χορήγηση», εξηγεί στο New 24/7 o Διονύσης Σγούρας, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις προμήθειες του αντιδότου στη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, οι δόσεις αυτές έχουν ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2025, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χορήγηση τους στους πολίτες που θα τις χρειαστούν.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Παστέρ, έχει προβλέψει εγκαίρως για τον διαγωνισμό προμήθειας των 400 δόσεων αντιοφικών ορών που προβλέπονται να υπάρχουν στη χώρα μας κάθε χρόνο.

«Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε ζητήσει από την εταιρεία που τον κέρδισε κατακυρωτικά έγγραφα και αρχές Ιουνίου θα υπογραφεί και η σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι οι 400 δόσεις θα είναι άμεσα διαθέσιμες τις επόμενες ημέρες και θα διανεμηθούν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα», λέει στο NEWS 24/7 η Αλεξάνδρα Χουσάκου από το Ινστιτούτο Παστέρ, υπεύθυνη της προκήρυξης για τον διαγωνισμό προμηθειών.

Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα η χώρα μας θα παραλάβει 400 δόσεις. Η κάθε μία κοστίζει περίπου 970 ευρώ.

Ο λόγος που πέρυσι υπήρξε καθυστέρηση στις προμήθειες

Ο διαγωνισμός για αντιοφικό ορό που είχε κάνει πέρυσι το Ινστιτούτο Παστέρ είναι αποβεί άγονος, καθώς δεν υπήρχε επάρκεια του αντιδότου σε όλη την Ευρώπη.

«Το φαινόμενο οφειλόταν στο ότι η φαρμακευτική εταιρεία (Sanofi) που παρήγαγε τον ορό, αποφάσισε να σταματήσει τις διαδικασίες παραγωγής και να δώσει τα δικαιώματα σε μία βρετανική εταιρεία. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις της, η εταιρεία αυτή δεν κατάφερε να παράξει αρκετό αντίδοτο για να καλύψει την ευρωπαϊκή αγορά. Ως εκ τούτου, κινήθηκε διαφορετική διαδικασία και καταφέραμε να προμηθευτούμε όλες τις απαραίτητες δόσεις μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)», λέει ο κ. Σγούρας.

Ωστόσο, και πάλι υπήρχε επάρκεια από τα προηγούμενα χρόνια και έτσι πέρυσι δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή από δάγκωμα φιδιού.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν αντιοφικό ορό

Τα 9 στα 10 δαγκώματα φιδιού στη χώρα μας δεν γίνονται από δηλητηριώδες φίδι.

Ωστόσο, επειδή όταν κάποιος που δαγκώνεται από φίδι είναι φυσικό να πανικοβληθεί και ούτε θα κοιτάξει τα χαρακτηριστικά του φιδιού για να τα περιγράψει στον γιατρό, ούτε θα κυνηγήσει το φίδι για να το πάρει μαζί του στο νοσοκομείο, ο ορός χορηγείται προληπτικά σε όλους όσους τους έχει δαγκώσει φίδι.

Υπάρχουν οροί οι οποίοι χορηγούνται ενδοφλέβια με ορό και αυτοί που χορηγούνται ενδομυϊκά.

Στη χώρα μας οι οροί χορηγούνται ενδομυϊκά (στο μπούτι ή στον γλουτό).

Οι γιατροί προτιμούν τα αντίδοτα που χορηγούνται μέσω ορού και ενδοφλέβια, διότι μπορεί να έχουν για κάποιους σοβαρές παρενέργειες.

Και στην περίπτωση που γίνεται αργή χορήγηση, μπορούν και να τη διακόψουν.

Ωστόσο, για τα φίδια που υπάρχουν στη χώρα μας, ο μόνος ορός που υπάρχει διαθέσιμος, είναι αυτός που χορηγείται ενδομυϊκά.

Σε ποια περιοχή της χώρας καταγράφονται τα περισσότερα δαγκώματα φιδιού

Παρόλου που τα δαγκώματα φιδιού δεν είναι συχνά στη χώρα μας, υπάρχει μία περιοχή όπου κάθε χρόνο καταγράφονται δεκάδες δαγκώματα φιδιού.

Πρόκειται για την Αμαλιάδα του νομού Ηλίας.

Στην περιοχή αυτή τα δαγκώματα είναι συχνά στους εργάτες Γης και κυρίως σε αυτούς που συλλέγουν φράουλες.

Τα συμπτώματα από το δάγκωμα οχιάς

Το πιο κοινό δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα είναι οι οχιά. Οι επιδράσεις των δηλητηρίων των φιδιών χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

Στα τοπικά συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πόνος, οίδημα (πρήξιμο), μελανιές και φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε λίγες ώρες.

Οι φυσαλίδες μπορεί να επιμολυνθούν από μικρόβια και να εξελιχθούν σε γάγγραινα.

Και στα τα γενικευμένα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται σε περίπτωση που απορροφηθεί το δηλητήριο και είναι τα πιο ανησυχητικά.

Συμπεριλαμβάνουν έμετο, αδυναμία, ζάλη, ρίγος με πυρετό, εφιδρώσεις και αιμορραγικές εκδηλώσεις.

Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν ταχυκαρδία, υπόταση, σοκ, πνευμονικό οίδημα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνο είναι το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, το οποίο αποτελεί τμήμα του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο τηλεφωνικό κέντρο (2107793777) για πληροφορίες και οδηγίες.

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο άρθροΏρα διαζυγίου για Ρούλα Πισπιρίγκου και Μάνο Δασκαλάκη – Γιατί πήρε άδεια ο πατέρας των 3 αδικοχαμένων παιδιών
Επόμενο άρθροΘέματα Πανελληνίων 2023 ΕΠΑΛ: Τι έπεσε στα Νέα Ελληνικά