Απόψε το βράδυ είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο 2023, οπότε και θα δούμε τη μεγαλύτερη νύχτα και τη μικρότερη ημέρα της χρονιάς σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.
Στις χώρες που ανήκουν στο νότιο ημισφαίριο θα πραγματοποιηθεί το θερινό ηλιοστάσιο και η μεγαλύτερη μέρα της χρονιάς.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη του αστρονομικού χειμώνα, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Μαρτίου του 2024. Αντίθετα, ο μετεωρολογικός χειμώνας έχει ήδη ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι και την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου.
Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, λοιπόν, σημειώνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα της χρονιάς. Από την ημέρα αυτή και έπειτα, οι νύχτες αρχίζουν σιγά – σιγά να μικραίνουν, μέχρι να εξισωθούν με τη ημέρα, κατά τη διάρκεια της ισημερίας. Οι μέρες θα συνεχίζουν να μεγαλώνουν μέχρι και το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου 2024, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς και η διαδικασία θα συνεχιστεί αντίστροφα.
Πότε είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο 2023
Κάθε χρονιά, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο πραγματοποιείται μεταξύ 21 και 22 Δεκεμβρίου, ενώ, το θερινό μεταξύ 20 και 21 Ιουνίου.
Στην χώρα μας, το χειμερινό ηλιοστάσιο για φέτος θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 στις 5:27 το πρωί ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με το «Time and Date», την Παρασκευή η διάρκεια της ημέρας στην Ελλάδα θα είναι μόλις 9 ώρες, 31 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, κάτι που σημαίνει πως η διάρκεια της νύχτας θα ξεπερνά τις 14 ώρες. Ειδικότερα, η ανατολή του ηλίου θα σημειωθεί στις 7:37 το πρωί και η δύση στις 17:09 το απόγευμα.
Τι είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο
Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών.
Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.
Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
Σύμφωνα με την αστρονομική ιστοσελίδα «Astronomy», ο λόγος που τα ηλιοστάσια δεν πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την ίδια ακριβώς ημέρα, οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ακολουθεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Αν και με βάση το συγκεκριμένο ημερολόγιο, ένα έτος διαρκεί μόλις 365 ημέρες, στην πραγματικότητα η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο έχει διάρκεια 365,256 ημέρες.
Πηγή: ieidiseis.gr