Στον παγκόσμιο χάρτη της λογοτεχνίας η Λάρισα και η Θεσσαλία, με «όχημα» το 12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης
– Από τις 26 ως τις 30 Αυγούστου, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα
Έτοιμη να υποδεχθεί ποιητές και ποιήτριες από το εγχώριο και διεθνές λογοτεχνικό στερέωμα είναι η Λάρισα -και η Θεσσαλία, στο πλαίσιο του 12ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης, που κάνει «πρεμιέρα» τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στον Κήπο του Διαχρονικού Μουσείου, στη Λάρισα. Κεντρική θεματική του φετινού Φεστιβάλ είναι το μέλλον, ενώ στόχος των διοργανωτών είναι να εδραιωθεί η θέση της Λάρισας και της περιφέρειας Θεσσαλίας στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη, ως σημείο αναφοράς.
«Σας καλώ όλους σε αυτό το ποιητικό “ταξίδι” που οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου μας, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ “Θράκα”, να αντλήσουμε έμπνευση και δύναμη από τους αξιόλογους δημιουργούς που συμμετέχουν και φέτος.
Ως Δημοτική Αρχή, προχωρούμε με σταθερά βήματα στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρισας, με την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, των μνημείων και τοποσήμων της πόλης μας, την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών ανάμεσα στους φορείς Πολιτισμού και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της Λάρισας.
Οι ποιητές εξακολουθούν να γράφουν ποιήματα, να εμπνέουν τους πολιτικούς και να στοχεύουν στη “γνώση και στην αναμόρφωση του κοινού”, όπως εύστοχα διακήρυξε ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Ίσως για πολλούς, Ποίηση και Πολιτική να είναι δύο κύκλοι που ούτε τέμνονται, ούτε εφάπτονται -ίσως επειδή προσεγγίζουν την αλήθεια με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, Ποίηση και Πολιτική συμπορεύονται και αναμετρώνται, από αρχαιοτάτων χρόνων, με σημείο σύγκλισης το “όραμα”, ως πιθανή εκδοχή της πραγματικότητας και της ζωής μας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η φετινή κεντρική θεματική του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης αφορά στο μέλλον -της κοινωνίας μας, της ζωής μας, της ανθρωπότητας. Τις κοινές μας αγωνίες, τις κοινές μας προσδοκίες, τους φόβους και τα όνειρά μας -είναι αυτή η συμπόρευση, για την οποία μίλησα λίγο πριν. Σε τούτο το σημείο συνάντησης του Πολιτισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον μοναδικό θεσμό που είναι τόσο κοντά στους πολίτες και τον αγώνα τους τους για ένα καλύτερο αύριο, είμαι βέβαιος για την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, 22 Αυγούστου, στον Μύλο του Παππά.
Το μέλλον της Ποίησης
Στη δυναμική σχέση της ποίησης με τον χρόνο και το μέλλον, αλλά και στον παράγοντα “Τενχητή Νοημοσύνη”, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης, υπογραμμίζοντας πως «οι λέξεις ζουν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, είναι αθάνατες και κάνουν και τους ποιητές αθάνατους».
Κατέθεσε τον προβληματισμό για το μέλλον της ποίησης, αλλά και το πώς θα είναι η ποίηση στο μέλλον και απήθυνε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ, να συμμετέχουν σε αυτό το “ταξίδι”, με τα ποιήματα ως χρονομηχανές.
Ανάγκη για έκφραση
Την αμέριση στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο θεσμό του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης μετέφερε το μέλος της Ομάδας Πολιτισμού, κ.Αλέξανδρος Ζουριδάκης. Σε μια περίοδο που η ανάγκη για έκφραση είναι μεγάλη, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο πως η Λάρισα έχει και τη δική της στέγη για ποιητές και λογοτέχνες, τη Λογοτεχνική Γωνία», σημείωσε απευθύνοντας με τη σειρά του πρόσκληση προς το κοινό να συμμετέχει, με την παρουσία του, στο Φεστιβάλ.
Λογοτεχνικός προορισμός η Λάρισα
«Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης βάζει τη Λάρισα και ολόκληρη τη Θεσσαλία στον ευρωπαϊκό λογοτεχνικό χάρτη ως έναν προορισμό, όπου η ποίηση δημιουργείται, εορτάζεται και επικοινωνείται. Στόχος μας είναι η Λάρισα και η Θεσσαλία να θεωρούνται λογοτεχνικοί προορισμοί, παγκόσμιας εμβέλειας.
Η φετινή θεματική του 12ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι το μέλλον. Οι άνθρωποι ανέκαθεν οραματίζονταν το μέλλον τους – τι θα μπορούσε να είναι ιδανικά ή τι δεν θα έπρεπε να είναι ποτέ – και η ποίηση που έγραφαν αντικατόπτριζε αυτές τις αγωνίες.
Σας καλούμε να δείτε και να ακούσετε σπουδαίους ποιητές και ποιήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που πολύ προσεκτικά επιλέξαμε, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εξωστρέφεια, την πολιτιστική αποκέντρωση στην πράξη
και το όραμά μας για τον τόπο που ζούμε και τη λογοτεχνία», υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και λογοτέχνης, κ.Θάνος Γώγος.
Το Φεστιβάλ
Το 12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα διεξαχθεί από τις 26 ως τις 30 Αυγούστου, στη Λάρισα, τον Βόλο (Μακρινίτσα), τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα (Λίμνη Πλαστήρα), ενώ διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ “Θράκα”, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12ου ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ 26 – 30 Αυγούστου 2024
Πρώτη Ημέρα, 26. 8. 2024
Λάρισα
Κήπος του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας
Παρουσιάστρια: Χρύσα Βουλγαράκη
Την εκδήλωση συνοδεύει μουσικά ο Σπύρος Καβαλλιεράτος και η Χριστίνα Λιόλιου.
19:30 – 20:00
Εγκαίνια της έκθεσης τέχνης “Μηχανή του Χρόνου: Ένα ταξίδι σ’ ένα καλύτερο κόσμο”. Σχεδιασμός και επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη
20:00 – 20:10
Ζωντανή Μουσική
20:10 – 20:35
Τελετή Έναρξης
Εισαγωγικές Ομιλίες:
Θάνος Γώγος, Διευθυντής του Φεστιβάλ
Θανάσης Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων
Θωμάς Ρετσιάνης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων
Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Γιώργος Ανδρέου, Συνθέτης, Περιφέρεια Θεσσαλίας
Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
20:35 – 20:50
Βραβείο Θράκα
Οι φιναλίστ του Βραβείου Θράκα για την Πρώτη Ανέκδοτη Ποιητική Συλλογή διαβάζουν τα ποιήματά τους. Ανακοίνωση του νικητή και απονομή του Βραβείου Θράκα. Ο Κώστας Λάνταβος θα δώσει το βραβείο στον νικητή ποιητή.
20:50 – 21:00
Ζωντανή Μουσική
21:00 – 22:00
Ανάγνωση ποίησης
Συμμετέχοντες: Nada Topić***(Κροατία), Patrick Dubost (Γαλλία), Athena Farrokhzad (Σουηδία/Ιράν), Nikola Madžirov (Βόρεια Μακεδονία)
Ο Αθανάσιος Ζέρβας και η Παυλίνα Μάρβιν θα διαβάσουν τις μεταφράσεις των ποιημάτων.
22:00 – 22:10
Ζωντανή Μουσική
22:10 – 22:40
Ανάγνωση ποίησης
Συμμετέχοντες: Σωτήρης Παστάκας, Ελένη Αναστασοπούλου, Δανάη Σιώζιου*, Παυλίνα Μάρβιν και Κρέων Κανακάρης
Δεύτερη Ημέρα, 27. 8. 2024
Βόλος, Μακρινίτσα
Art Café
Παρουσιάστρια: Λίνα Φυτιλή
Την εκδήλωση συνοδεύει μουσικά ο Κρέων Κανακάρης.
20:00 – 20:10
Εισαγωγικές Ομιλίες:
Θάνος Γώγος, Διευθυντής του Φεστιβάλ
Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθύντρια Μουσείου Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας
Νίκος Τσούκας, Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαγνήτων Κιβωτός
20:10 – 20:20
Ζωντανή Μουσική
20:20 – 21:05
Ανάγνωση Ποίησης
Συμμετέχοντες:΄Ελενα Ψαραλίδου, Σπύρος Κιοσσές, Δημήτρης Καρακίτσος, Λίνα Φυτιλή, Dragica-Anta Djipalo Patsea (Ελλάδα/Σερβία), Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Βασίλης Μόσχος
21:05 – 21:15
Ζωντανή Μουσική
21:15 – 22:15
Ανάγνωση Ποίησης
Συμμετέχοντες: Marija Andrijašević (Κροατία)*, Ondřej Lipár (Τσεχία)*, Marija Dejanović (Κροατία/Ελλάδα)**
22:15 – 22:25
Ζωντανή Μουσική
22:25 – 23:10
Ανάγνωση Ποίησης
Συμμετέχοντες: Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νίκος Βαραλής, Σοφία Γουργουλιάνη, Φοίβη Γιαννίση, Αντιγόνη Κατσαδήμα, Μίνα Πατρινού, Ελευθερία Τσίτσα, Χαριτίνη Μαλισσόβα
Ημέρα “Χρήστος Διαμαντής”, 28. 8. 2024
Καρδίτσα
Αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Φυλακτής – Εστία Πολιτισμού Χρήστος Διαμαντής
Παρουσιάστρια: Δανάη Σιώζιου
20:00 – 20:10
Εισαγωγικές Ομιλίες:
Θάνος Γώγος, Διευθυντής του Φεστιβάλ
Παναγιώτης Νάνος, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα
20:10 – 20:40
Ανάγνωση Ποίησης
Συμμετέχοντες: Εύη Λιακέα, Alma Braja (Αλβανία/Ελλάδα), Josip Čekolj (Κροατία)*
20:40 – 21:50
Παρουσίαση του Κύκλου Ποιητών και του Versopolis (Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών)
Συμμετέχοντες: Selahattin Yolgiden (Τουρκία), Αντώνης Σκιαθάς, Πόπη Αρωνιάδα, Athena Farrokhzad (Ιράν/Σουηδία), Νικόλας Κουτσοδόντης
21:50 – 22:00
Προβολή Βίντεο
Ποίηση και Μουσική του Χρήστου Διαμαντή
22:00 – 22:40
Ανάγνωση Ποίησης
Συμμετέχοντες: Nikola Madžirov (Βόρεια Μακεδονία), Ράνια Ορφανάκου, Αθανασία Κακαράντζα, Ηλίας Μπαρτζιώκας, Παναγιώτης Νάνος, Χρήστος Κολτσίδας, Παναγιώτης Κεχαγιάς
22:40
Προβολή Βίντεο
Ποίηση και μουσική του Χρήστου Διαμαντή
Τέταρτη Ημέρα, 29. 8. 2024
Τρίκαλα
Θεατράκι του Ληθαίου
Παρουσιαστής: Θάνος Γώγος
Την εκδήλωση συνοδεύει μουσικά ο Κρέων Κανακάρης.
20:00 – 20:10
Εισαγωγική Ομιλία:
Μιχαήλ Λάππας, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Τρικάλων
20:10 – 20:20
Ζωντανή Μουσική
20:20 – 20:50
Ανάγνωση Ποίησης
Συμμετέχοντες: Ηλίας Κεφάλας, Γεωργία Κολοβελώνη, Παρασκευή Αλέξη, Ελένη Αλεξίου, Γωγώ Πονηράκου
20:50 – 21:00
Ζωντανή Μουσική
21:00 – 21:40
Παρουσίαση του προγράμματος Καταφύγιο του Οδυσσέα 3* (2022-2026)
Παρουσίαση του διεθνούς προγράμματος διαμονής για ανερχόμενους συγγραφείς και μεταφραστές και των στόχων του. Ανάγνωση ποίησης και συζήτηση.
Συμμετέχοντες: Aitana Ahrens (Ισπανία), Nežka Struc (Σλοβενία), Josip Čekolj (Κρoατία), Marija Andrijašević (Κροατία), Ondřej Lipár (Τσεχία), Alexandra Büchler (Ηνωμένο Βασίλειο), Θάνος Γώγος
21:40 – 21:50
Ζωντανή Μουσική
21:50 – 23:00
Ανάγνωση Ποίησης
Αντωνία Μποτονάκη, Marko Pogačar (Κροατία)***, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου*, Patrick Dubost (Γαλλία), Βαγγέλης Τασιόπουλος, Ledia Dushi (Αλβανία), Ιωάννα Λιούτσια*
Πέμπτη Ημέρα, 30. 8. 2024
Λάρισα
Θερινό Σινεμά “Μύλος του Παππά”
Παρουσιάστρια: Κωνσταντίνα Καρυδάκη
20:15 – 20:45
Μαραθώνιος Ποίησης. Θέμα: Το μέλλον (Τμήμα A)
Συμμετέχοντες: Άννα Μανωλοπούλου, Χρύσα Μαστοροδήμου, Πέτρος Σκυθιώτης, Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Ηλίας Κουρκούτας, Πηνελόπη Ζαρδούκα
20:45 –21:00
Βραβείο Μάκης Λαχανάς
Το Βραβείο Μάκης Λαχανάς για τη συνολική προσφορά στην ελληνική ποίηση θα απονεμηθεί στην Δήμητρα Χριστοδούλου για την πολύτιμη συνεισφορά της στην ελληνική λογοτεχνία.
Ομιλητής: Βαγγέλης Τασιόπουλος
Το βραβείο θα απονεμηθεί από τον Θωμά Ρετσιάνη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας
21:00 – 21:10
Προβολές
Χρηστίνα Καλλιρρόη Γαρμπή: Τώρα που έφτασε η άνοιξη (Ταινία μικρού μήκους)
Jože Slaček (Σλοβενία): Dakar (Βίντεο-ποίημα βασισμένο στην ποίηση του Θάνου Γώγου)
21:10 – 22:15
Ανάγνωση Ποίησης
Συμμετέχοντες: Ledia Dushi (Αλβανία), Marko Pogačar (Κροατία)***, Selahattin Yolgiden (Τουρκία), Alma Braja (Αλβανία/Ελλάδα)
22:15 – 22:25
Βίντεο-ποίηση
Αναστασία Γκίτση: Univergender
Ελένη Λάκη: Elle de 5a 5h58
22:25 – 22:45
Μαραθώνιος Ποίησης. Θέμα: Το μέλλον (Τμήμα Β)
Συμμετέχοντες: Γιώργος Σαράτσης, Ευθύμιος Λέντζας, Ιωάννα Γιαννακοπούλου, Χρύσα Αλεξίου
22:45 – 23:00
Οπτικοακουστική περφόρμανς: Nežka Struc (Σλοβενία)*
Aitana Ahrens (Ισπανία): This Could Be Us* (βίντεο ποίημα)
*Η ανάγνωση είναι τμήμα του έργου “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη
**Η ανάγνωση είναι τμήμα του έργου “Counterpoint: narrating migration from the Periphery as Centre 2” που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Φεστιβάλ για Νέους Καλλιτέχνες – EFFEA, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
***Η ανάγνωση είναι τμήμα του έργου “Poets’ Exchange” σε συνεργασία με την Εταιρία Κροατών Συγγραφέων
Το 12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα των: Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και με την υποστήριξη των: Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe), Δήμου Τρικκαίων, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Μαγνήτων Κιβωτός, EFFEA, Γαλλικού Ινστιτούτου, Ινστιτούτου Θερβάντες (Instituto Cervantes Atenas) και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα.